WijnPost
Hoe de wijn alcoholvrij wordt gemaakt

Hoe de wijn alcoholvrij wordt gemaakt

Tegenwoordig vormt de basis van alcoholvrije wijn normale alcoholhoudende wijn die gedealcoholiseerd wordt. Het is dus echte wijn waaruit achteraf de alcohol gehaald wordt. Hier zijn verschillende methoden voor maar de meest voorkomende is dat de wijnen na hun "normale" productieproces een distillatieproces ondergaan waardoor de alcohol in vier fasen uit de wijn gehaald wordt. In een soort van grote glazen kolom wordt met een vacuüm pomp waterdamp en alcohol naar boven gezogen. Dit gebeurt bij een temperatuur van 24 à 25 graden Celsius. Hierdoor bevat de wijn op de bodem van de kolom minder alcohol. Vervolgens wordt deze overgepompt naar een volgende glazen kolom, waarna het proces weer opnieuw begint. Na deze techniek vier keer toegepast te hebben, bevat de wijn nog maar 0.02-0.05% alcohol, maar heeft het toch de oorspronkelijke smaak behouden. Volgens de Europese wetgeving mag een wijn alcoholvrij genoemd worden tot vol. 0.5%. In veel gevallen wordt er dan achteraf nog druivenmost aan toegevoegd om het oorspronkelijke fruitige karakter te behouden.

Vandaag de dag is het niet vreemd meer om een alcoholvrij biertje te bestellen. Dankzij de oudejaarsconference van Youp van 't Hek was dat zo'n ruim 20 jaar geleden wel anders en werd je als vent toch als "lulletje" neergezet als je deze drank nuttigde. Naast alcoholvrij bier is er voor de wijnliefhebbers die even geen alcohol kunnen of willen drinken tegenwoordig ook een fatsoenlijk glaasje wijn zonder alcohol op de markt. Ook ik krijg de laatste tijd steeds meer vraag naar alcoholvrije wijnen en daarom deze keer een artikel over deze wijnvariant.
De keuze voor alcoholvrije wijn is voor een ieder weer verschillend, zo kan de reden een medische achtergrond hebben, bijvoorbeeld omdat de dokter u verboden heeft om (al dan niet tijdelijk) alcohol te drinken, maar ook zwanger zijn of de combinatie van alcohol en medicijnen kunnen hiervoor een reden zijn. En wat dacht u ervan als u aan het diëten bent? Het verschil in calorieën in vergelijking met alcoholhoudende wijn kan wel oplopen tot zo'n 60%! Maar een van de belangrijkste redenen blijft natuurlijk toch het voorkomen van rijden onder invloed. Natuurlijk zijn er legio alcoholvrije alternatieven maar dan kom je toch al snel in de (vaak zoete) frisdrankhoek terecht of wordt de keuze een al dan niet bubbels houdend glaasje water. Mensen vinden het vaak ook gewoon leuk om "gezellig mee te kunnen doen" en dan staat tussen een wijndrinkend gezelschap een glaasje alcoholvrije wijn toch leuker dan een glas sinas…
Veel mensen denken bij alcoholvrije wijn al snel aan een zoet glaasje veredeld druivensap en dat is ook lange tijd zo geweest. Vandaag de dag zijn echter de producenten van deze dranken zich ook bewust van de groeiende vraag naar kwaliteit en wordt er veel aandacht aan geschonken om deze wijnen op een volwaardige wijn te laten lijken.
Het proces van de-alcoholiseren van de wijn
Er zijn verschillende manieren om alcohol uit de wijn te halen. Al in 1908 patenteerde een Duitse wijnproducent een manier om alcohol aan wijn te onttrekken. Deze techniek is sindsdien sterk geëvolueerd tot een hightech destillatie proces waarbij de wijnen onder vacuüm tot maximaal 28°C worden verwarmd. Tijdens dit proces worden de alcohol en de andere aroma-houdende bestanddelen van de wijn van elkaar gescheiden. Dit proces wordt drie keer herhaald. Na de derde keer blijft er maximaal 0,5% alcohol in de wijn zitten. Dit is een Europees wettelijk maximum om een drank alcoholvrij te mogen noemen. Alcoholvrije wijnen hebben inmiddels al een hele geschiedenis achter de rug en vormen een steeds groter deel van de omzet in de internationale wijnmarkt.
Alcohol vrije wijn kan op een aantal manieren worden gemaakt, waarbij het basisprincipe is dat de alcohol wordt onttrokken uit een ‘gewone’ wijn (wijn met alcohol). Dit gebeurt op dezelfde manier als bij het maken van likeuren en sterke dranken, maar in plaats van de alcohol te bewaren, worden in dit geval de niet-alcoholische componenten bewaard. Door het opwarmen van de basiswijn verlies je altijd aroma’s en hoe hoger de temperatuur hoe meer er verloren gaat. Bij alcoholvrije wijnen is het daarom belangrijk op zo laag mogelijke temperatuur te verdampen. De Pasdutout wijn wordt gemaakt door een mechanische distillatie die vacuüm wordt uitgevoerd: vacuüm verdamping. Onder vacuüm omstandigheden begint de verdamping van alcohol al bij 30°C en daarom is het niet nodig al te hoge temperaturen te gebruiken. Het resultaat proef je!

Vacuümdestillatie is een destillatiemethode waarbij de druk boven de te destilleren oplossing wordt verlaagd tot onder de atmosferische druk. Hierdoor is het mogelijk om vloeistoffen bij een lagere temperatuur te destilleren. Vacuümdestillatie kan met of zonder verwarming worden toegepast