WijnPost
De bewuste mens

De bewuste mens

De bewuste consument
Schone energie, recycling van reststoffen, auto’s die minder schadelijke uitlaatgassen uitstoten en de productie van gezonde voeding passen uitstekend in het nieuwe bewustzijn van de moderne consument.
Een consument, die verantwoord omgaat met de eigen gezondheid en die van hem omringende milieu.
WijnPost wil ook alleen maar mooie en eerlijke producten verkopen.

Wijn en gezondheid

Met die vraag hoefde je vroeger niet op het spreekuur te komen. In het zuiden zou de dokter zeggen ' zoveul as ge blieft, mijnheer' en boven de rivieren ' matig, mijnheer, matig, eigenlijk alleen op zondag'.

Maar deze artsen zouden nooit met die vraag worden geconfronteerd, want wij dachten niet aan wijn in samenhang met onze gezondheid. Een borreltje, een biertje, een wijntje met Kerstmis, dat was het wel zo'n beetje. Toen de wijnconsumptie toenam, werd het borreltje vaker vervangen door een glas wijn, maar nog steeds was dat geen reden om naar de dokter te gaan, tenzij de lever aangetast raakte.

De 'French Paradox'

Terwijl wij onbekommerd van onze glaasjes wijn genoten, zat in het Amerika van de jaren tachtig een aantal zorgelijke artsen over hun microscopen en statistieken gebogen. In Amerika was sinds de jaren zeventig de wijnconsumptie zo enorm toegenomen, dat men zich van staatswege zorgen maakte over de nationale gezondheid.

Bij hun onderzoek namen de artsen ook 's werelds grootste wijn consumerend land, Frankrijk, onder de loep. Wat bleek? Het ging allemaal uitstekend daar in Frankrijk. Niets geen lallende politieagenten, onverantwoorde moeders met onverzorgde kinderen. Het resultaat van het Amerikaanse onderzoek was dan ook de sindsdien beroemde French Paradox, de tegenstelling dat de gemiddelde Fransman bij veel drinken (bijna een fles per dag) niet vroegtijdig dood ging aan een hartziekte of een verkruimelde lever, maar in tegendeel in een uitstekend humeur en met een gezond hart op een normale leeftijd. Misschien vonden die dokters in Amerika dat wel jammer, omdat ze liever heel streng tegen hun landgenoten hadden gezegd 'gij zult niet drinken!' Iets van hun strengheid vinden we in ieder geval terug op alle waarschuwingen tegen dronkenschap en enge ziekten op elk Amerikaans wijnetiket.

Mits met mate

Gelukkig presenteerden de artsen aan het begin van de jaren negentig hun rapport in alle eerlijkheid. Wat bleek: vooral rode wijn kan, met mate gedronken, gezond zijn voor de mens. Sindsdien heeft men nog meer gunstige effecten van wijn op het menselijk lichaam ontdekt en is men met veel zorg bezig nog nieuwe “wonderen” te bewijzen (zoals het gunstige effect op de ziekte van Alzheimer). Duitsland kwam niet lang daarna met zijn eigen onderzoeksresultaten, waaruit bleek dat witte wijn ook heel goed voor de gezondheid is. Over de hoeveelheid die wij mogen drinken zijn de meeste medische instanties het wel eens: maximaal drie glazen per dag (een halve fles wijn) en liever niet elke dag of eenentwintig glazen op zaterdag. Deze maatstaf geldt voor gezonde mannen en vrouwen, waarbij vrouwen wordt aangeraden iets minder te drinken, zeker als ze slank zijn.

Kortom: wijn mag, met mate, zodat de dokters en patiënten bezuiden en benoorden de rivieren min of meer tevreden kunnen zijn.